Pregateste-te!

Pregateste-te!

Resurse online: Totul despre cum să aplici pentru un loc de muncă

Linkuri care te vor ajuta să aplici, pas cu pas!

Poţi vedea aici mai multe linkuri către site-uri specializate care te pot ajuta cu adevărat! Urmând aceste linkuri, uneori vei găsi sfaturi şi trucuri bune precum şi adrese utile. Poţi naviga pe toate aceste site-uri de internet,  sau să alegi site-urile în funcție de nevoile tale și de ceea ce cauți. Și bineînțeles, poți căuta mai multe pe cont propriu mai multe informații disponibile online.

I. Orientări generale sau specifice?

Înainte să începi să scrii toate documentele în care să te prezinţi companiilor vizate de tine, este important să citeşti câteva sfaturi generale: este un început bun să schimbi „căutarea unui loc de muncă” în „găsirea” locului de muncă.

Dacă te afli într-o perioadă specifică cum ar fi reîntoarcerea la muncă după o perioadă de şomaj, sau dacă ai o anumită dizabilitate, sau…poţi găsi informaţii utile aici:

Indiferent de situaţia cu care te confrunţi nu uita să arunci o privire la sprijinul naţional, regional sau local la care ai putea să aplici cu scopul de a-ţi îmbunătății şansele de a obţine un loc de muncă. Pentru aceasta poți vizita paginile web ale Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă sau ale Agențiilor Județene unde sunt afișate informații pentru șomeri, posturi vacante la nivel de județ și cursurile de calificare și formare profesională

II. Informaţia este putere!

Înainte de a începe să aplici, poţi colecta informaţii despre posturile vacante legate de locul de muncă pe care l-ai ales. Desigur, în acest stadiu încă nu aplici pentru acesta, ci doar înveţi mai multe despre companiile care oferă acest loc de muncă, condiţiile de lucru, stilul companiei şi salariul. Fiecare companie are site-ul ei, şi este o idee bună să vizitezi acest site înainte să aplici pentru postul care te interesează. Fiecare persoană care îşi caută de lucru este ca un reporter: pentru fiecare post vacant, aceasta trebuie să afle: cine, ce, când, unde, de ce şi cum.

III. Organizează-ţi căutarea

Există mai multe modalităţi de a-ţi organiza căutarea, de a urmări posturile vacante şi de a aplica: le poţi adăuga doar pe cele favorite într-un browser, dar s-ar putea să ai nevoie să printezi şi să arhivezi totul, sau doar să îţi creezi un folder pentru fiecare post vacant în calculator unde vei pune oferta, CV-ul  şi ultima versiune a scrisorii cu scopul de a le trimite.

Structurează căutarea

IV. CV-ul tău = paşaportul tău

CV-ul (curriculum vitae sau simplu CV-ul) este paşaportul tău pentru obţinerea unui interviu pentru un loc de muncă. Chiar dacă în zilele noastre există mai multe modalităţi prin care te poţi prezenta (şi vom vedea acest lucru în secţiunea următoare)  decât existau în trecut, un CV rămâne în continuare esenţial. Dacă în trecut ai făcut o evaluare a competenţelor este timpul să arunci o privire peste ea. Aceasta va fi baza CV-ului tău, împreună cu lista de experienţe educaţionale şi profesionale.

Pe internet sunt disponibile informaţii interesante. Poţi începe de aici:

Este important să foloseşti pentru procesarea de  text editorul Word în scrierea CV-ului tău (precum MS Word), dar în zilele noastre poţi găsi unele site-uri specializate în scrierea de CV-uri: acestea au un soft special care îţi permite să completezi CV-ul direct pe web, să îl salvezi în calculator sau direct online. Vrei să afli mai multe?

Nu uita: CV-ul tău trebuie să fie relevant pentru un post vacant specific chiar dacă majoritatea informaţiilor pe care le-ai trecut în acesta sunt valabile pentru toate ofertele de muncă, tu poţi să îl adaptezi puţin şi să te concentrezi pe o anumită experienţă profesională , sau pe o formare specifică, în conformitate cu tipul de companie, descrierea locului de muncă, condiţiile de lucru…

Odată ce CV-ul tău a fost scris, verifică:

Și nu uita: persoane specializate te pot ajuta: află câteva adrese aflate în apropierea ta.

 

V. Scrisoarea ta de intenţie= primul tău anunţ

Este singura ta șansă de a te vinde unui potențial angajator: Ia-ţi cât timp este nevoie pentru a realiza o scrisoare de intenţie bună. Acum este momentul să arunci o privire mai atentă asupra locurilor de muncă vacante pe care le-ai selectat în etapa a doua şi să răspunzi la următoarele întrebări pentru fiecare ofertă: De ce aplici pentru acest loc de muncă? Ce îţi place la această companie? Ce valoare ar putea adăuga competenţele şi experienţa ta acestei companii? După citirea CV-ului tău angajatorul va dori să ştie cum veţi putea lucra împreună, aşadar scrisoarea de intenţie îl va ajuta şi îi va oferi acest tip de informaţii!

Și probabil o să dorească să te întâlnească pentru a afla mai multe despre intenţia ta de a ocupa postul vacant…

Pentru a afla mai multe despre cum să scrii scrisoarea de intenţie, fă click aici:

Pentru găsirea  unui site specializat dedicat construirii unei scrisori de intenţie, încearcă aici:

Ghidul Facilitatorului vă va oferi informaţii şi vă va ajuta să vă orientați pentru a acționa ca un tutore / facilitator pentru setul de instrumente. Setul de instrumente pentru persoanle în căutarea unui loc de muncă își propune să consolideze competenţele de bază esenţiale ale adulţilor slab calificați, să îmbunătăţească şansele lor de angajare printr-o abordare alternativă de învăţare (bazate pe TIC, centrate pe utilizator, interes-orientate).

Management access
Toolkit access
Access to the Project Management
Access to Toolkit Management


SUPPORTED BY