Alege!

Alege!

Resurse online: Tot ceea ce trebuie să știi despre cum să alegi o profesie

Linkurile te ajută să alegi un loc de muncă, pas cu pas!

Poți găsi aici o mulțime site-uri specializate care te pot ajuta cu adevărat! Urmând aceste linkuri , câteodată poți găsi sfaturi și trucuri bune, precum și adrese utile. Poți naviga pe toate aceste site-uri, sau alege site-urile în funcție de nevoile tale și de ceea ce cauți. Si bineînțeles, poți căuta mai multe pe cont propriu mai multe informații disponibile online.

I. Învață mai multe despre tine!

Primul pas în alegerea unui loc de muncă este acela de a învăța mai multe despre tine și abilitățile tale: acest prim pas se numește „evaluarea abilităților”.

Dacă nu ai mai lucrat până acum şi nu ştii ce profesie să alegi, sau dacă ai o experienţă profesională într-un anumit domeniu dar te-ai plictisit de ceea ce faci şi doreşti să încerci şi alte posibilităţi, această secţiune este pentru tine.

Deşi poţi începe cu un chestionar online, un test, etc., îţi recomandăm să laşi un profesionist să te ajute! Intr-adevăr un sfat profesionist îţi va spune mai multe, pentru că va lua în considerare experienţa ta profesională anterioară şi chiar şi experienţa „umană” pentru a identifica care este cea mai bună slujbă pentru tine.  Cu toate acestea, este uşor şi distractiv să faci un test de evaluare! Pentru a începe un test de evaluare a cunoștințelor IT, faceţi click aici:

Ar fi de preferat ca totodată, pentru a-ți evalua abilitățile și a descoperi ce carieră ți se potrivește, să parcurgi un test în acest sens. Poți să folosești link-ul de mai jos sau oricare altul pe care îl găsești. Indiferent de testul pe care îl alegi, pentru a avea rezultatele reale dorite, fii sincer! Testele sunt anonime și bineînțeles, orientative!

Pentru a găsi adresa profesioniştilor care realizează „evaluarea competenţelor” în regiunea ta, fa click aici:

II. Exploră toate posibilităţile…

După ce evaluarea competenţelor tale a fost făcută, vei obţine probabil o listă foarte lungă de locuri de muncă care  se potrivesc cu competenţele tale. Poate că unele dintre ele, sau cea mai mare parte a lor nu or să îţi placă! Tu vrei să îţi iubeşti locul de muncă, să fericit că îl ai! Şi s-ar putea să îţi placă sau să îţi displacă ceva ce nu înţelegi… pentru a înţelege mai bine, înlătură prejudecăţile, este o idee bună să vizionezi clipuri video în care persoane profesioniste vorbesc despre locul lor de muncă.

De asemenea puteţi citi descrierea posturilor:

În acest fel poți afla mai multe despre ce anume îți place și poate o să îți schimbi părerea despre anumite locuri de muncă care până acum nu au fost interesante pentru tine… Nu uita să arunci o privire pe lista celor mai „dorite” profiluri profesionale

În acest fel poți afla mai multe despre ce anume îți place și poate o să îți schimbi părerea despre anumite locuri de muncă care până acum nu au fost interesante pentru tine…

III. Un curs de formare? De ce nu?

Acum ai câteva idei cu privire la viitorul tău loc de muncă. Nu uita: Pentru anumite locuri de muncă este obligatoriu să ai anumite studii academice. Pentru altele, „un singur an de formare”  va fi suficient. Dacă consideri că ai nevoie de un curs de formare pentru ceea ce doreşti să devii, poţi să cauţi cursuri de formare aflate în apropierea casei tale.

Verifică preţurile şi verifică dacă, situaţia ta este una particulară, care îţi permite să plăteşti mai puţin. Undeva există un loc unde poţi solicita ajutor pentru acest lucru. Trebuie doar să ştii unde anume poţi beneficia de acesta!

Fă click aici pentru a avea lista cu cursurile de formare disponibile în regiunea ta!

Fă click aici pentru a afla cum poţi plăti mai puţin, sau să nu le plăteşti pe toate!

IV. Piaţa forţei de muncă: drepturile şi îndatoririle tale.

Un om prevenit face cât 2: este bine să ştii dinainte la ce anume te poţi aştepta atunci când începi să lucrezi. Cât timp va fi perioada de probă? Ce este un contract pe termen limitat? Puteţi continua să primiţi ajutoare de stat? Locul de muncă necesită să lucrezi seara, sau sâmbăta? Fă click aici pentru a afla mai multe informații despre piața muncii:

Ghidul Facilitatorului vă va oferi informaţii şi vă va ajuta să vă orientați pentru a acționa ca un tutore / facilitator pentru setul de instrumente. Setul de instrumente pentru persoanle în căutarea unui loc de muncă își propune să consolideze competenţele de bază esenţiale ale adulţilor slab calificați, să îmbunătăţească şansele lor de angajare printr-o abordare alternativă de învăţare (bazate pe TIC, centrate pe utilizator, interes-orientate).

Management access
Toolkit access
Access to the Project Management
Access to Toolkit Management


SUPPORTED BY